неділю, 13 січня 2019 р.

Леся Сич: "Вебінар як ефективна форма самоосвіти".

   
 "З розвитком Всесвітньої Мережі Інтернет людство отримало безліч унікальних можливостей та умов для віртуального навчання та спілкування. Сьогодні вебінари стають найпопулярнішою формою дистанційного інтерактивного навчання серед освітян. 
       ...Для чого проводять вебінари?
Вебінари дуже схожі на звичайні семінари і під час їх проведення досягаються певні цілі. По-перше, вебінар використовується для навчання, підвищення кваліфікації, обміну досвідом та освоєння різних навчальних програм, які учитель зможе використати у підготовці до уроків чи безпосередньо на уроці. По-друге, часто метою вебінару є звичайна конференція, на якій учасники отримують можливість послухати виступи ораторів і обговорити їх згодом. Такий захід і називається Веб-конференція.
     ...Переваги вебінарів
З появою вебінарів у нас з’явилася можливість навчатися і спілкуватися з колегами, не виходячи з дому. Нема потреби їхати за десятки чи сотні кілометрів, витрачати час і кошти на дорогу, номер в готелі і харчування, покидати основне місце роботи та сім’ю. А головне – ви можете обирати саме ті теми, які вас цікавлять. За допомогою вебінарів можна займатися самоосвітою вдома за чашкою гарячої кави чи запашного чаю. Глядачі вебінару можуть знаходитися в різних містах або навіть країнах. Бути присутнім на вебінарі ви можете, знаходячись у зручному для вас місці – на відпочинку, вдома або в школі. За день до події редакція журналу завбачливо надсилає лист із нагадуванням про участь у вебінарі. Та якщо ви все ж запізнилися, до прямої трансляції можна приєднатися в будь-який момент. Життя вносить корективи, тому буває таке, що немає можливості подивитися вебінар у прямому ефірі. І це не біда, адже всі учасники вебінарів отримують відеозапис, який можна переглянути в зручний час. Слід пам’ятати, що пряма трансляція має свої переваги – спілкування в чаті, яке часто досить цікаве і дає змогу зануритися в атмосферу інтерактиву. Крім цього, вартість вебінарів дешевша, ніж вартість навчальних курсів чи тренінгів, оскільки не потрібно платити за оренду приміщення і використання спеціального обладнання. Значна перевага участі ще й у тому, що кожен глядач отримує сертифікат із зазначеною кількістю годин. Також у подарунок учасники отримують презентацію, яку спікер готує для свого виступу, часто ще додатково цікаві розробки. Упродовж кількох робочих днів після вебінару організатор надсилає на електронну пошту кожному учаснику сертифікат, який ви самостійно роздруковуєте, якщо є потреба. 
     Недоліки вебінарів

Як би не старався лектор, але під час вебінару не досягається такий же емоційний зв’язок, як під час живого спілкування. А це досить важливий аспект, від якого залежить ефективність навчання.
На жаль, наразі ще значна частина вчительства з осторогою ставиться до сучасних технологій, в тому числі до їх використання з ціллю самоосвіти. Хоча у всьому світі давно доведено ефективність застосування вебінарів в освіті..."

     

Немає коментарів:

Дописати коментар