неділя, 16 червня 2024 р.

ОСВІТНІ МАНДРИ

   або родзинки освітян Закарпаттяnull

   Минулої п'ятниці ми стали учасниками регіональної (не)конференції Магістральний міні-EdCamp Kholmok Community "Освіта в умовах війни: зберігаємо і розвиваємо ".

На відкритті (не)конференції був присутній онлайн Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який підкреслив, що освіта, де проживають багаточисельні нацменшини, повинна здійснюватись з обов'язковим вивченням як державної мови, так і мови цих нацменшин. Свідченням цього є паралельне вивчення української і угорської мови, крім іноземної, в Шишлівському ліцеї, де саме і проходив цей міні-EdCamp.

У панельній дискусії брав участь представник міністерства освіти Словакії Мартін Кріж, який познайомив з особливостями реформування освіти у Словакії, відзначивши, що процес цей довготривалий, але ефективний. Багато уваги приділяється читанню та осмисленню прочитаного, бо це вчить людину думати.
Ірина Боднар на першій експертній паралелі презентувала відеоролики Pi-stacja та обговорювала із учасниками ефективність їх використання в навчальному процесі.
Родзинкою другої експертної паралелі стала презентація проєкту "Громада, в якій я хочу жити", створеного членами учнівського самоврядування Коритнянського ліцею, що разом із Шишлівським ліцеєм належить до Холмківської ОТГ. Проєкт різнобічно і яскраво розповідає про історію, традиції, духовні надбання, архітектурні пам'ятки, медичні послуги, сучасні промисли та успішний бізнес цієї громади.
На учительській паралелі Ференц Павло зупинився детально на можливостях та викликах ШІ для сучасного учителя.
Обід під липами з бограчем додав особливого колориту та приємних хвилин спілкування з колегами-однодумцями...





Немає коментарів:

Дописати коментар