понеділок, 17 червня 2024 р.

Літні методичні студії. НУШ: сучасні твори для сучасного учня.

 Саме під такою назвою такою назвою відбулось засідання творчої лабораторії «Креативний словесник», літературно-методичного клубу вчителів зарубіжної літератури Кіровоградщини, куди мене запросили поділитись своїм досвідом пілотування програми із зарубіжної літератури авторського колективу І. Горобченко, О.Каєнка, В. Снєгірьової та О. Бушакової.

З-поміж методів, прийомів, сервісів та інструментів, які я використовувала під час пілотування, окремо хочеться зупинитись на творчому проєкті "Я вчора загубила світ...". Мета цього проєкту: спроба дослідити на прикладі поезії Е.Дікінсон "Я вчора загубила світ...", чи відображає ШІ внутрішній світ людини. Робота над проєктом складалась з V-и етапів: І - знайомство з поезією та її аналіз; ІІ - творча робота "Інтерпретація улюбленої поезії"; ІІІ - відбір словесного матеріалу з текстів творчих робіт для роботи із ШІ; ІV - створення на основі словесного матеріалу з допомогою інструментів ШІ візуального контенту; V - коментар авторів щодо візуального продукту ШІ, створеного на основі їхніх описів ( до цього етапу ще повернемось на першому уроці у 8-ому класі).
Цікавим та інформативно насиченим був виступ колег, які презентували нові твори для позакласного читання. Особливо привернув увагу виступ Катерини Молодик, котра поділилась новими ідеями щодо конструювання сучасного уроку.




неділя, 16 червня 2024 р.

ОСВІТНІ МАНДРИ

   або родзинки освітян Закарпаттяnull

   Минулої п'ятниці ми стали учасниками регіональної (не)конференції Магістральний міні-EdCamp Kholmok Community "Освіта в умовах війни: зберігаємо і розвиваємо ".

На відкритті (не)конференції був присутній онлайн Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який підкреслив, що освіта, де проживають багаточисельні нацменшини, повинна здійснюватись з обов'язковим вивченням як державної мови, так і мови цих нацменшин. Свідченням цього є паралельне вивчення української і угорської мови, крім іноземної, в Шишлівському ліцеї, де саме і проходив цей міні-EdCamp.

У панельній дискусії брав участь представник міністерства освіти Словакії Мартін Кріж, який познайомив з особливостями реформування освіти у Словакії, відзначивши, що процес цей довготривалий, але ефективний. Багато уваги приділяється читанню та осмисленню прочитаного, бо це вчить людину думати.
Ірина Боднар на першій експертній паралелі презентувала відеоролики Pi-stacja та обговорювала із учасниками ефективність їх використання в навчальному процесі.
Родзинкою другої експертної паралелі стала презентація проєкту "Громада, в якій я хочу жити", створеного членами учнівського самоврядування Коритнянського ліцею, що разом із Шишлівським ліцеєм належить до Холмківської ОТГ. Проєкт різнобічно і яскраво розповідає про історію, традиції, духовні надбання, архітектурні пам'ятки, медичні послуги, сучасні промисли та успішний бізнес цієї громади.
На учительській паралелі Ференц Павло зупинився детально на можливостях та викликах ШІ для сучасного учителя.
Обід під липами з бограчем додав особливого колориту та приємних хвилин спілкування з колегами-однодумцями...





вівторок, 11 червня 2024 р.